Directorii din cadrul Autoritatii pentru Supraveghere Financiară, care include Comisiile de Supraveghere a Asigurărilor, a Valorilor Mobiliare şi a Pensiilor Private, castiga între 62.000 lei şi 188.000 lei, a declarat Victor Ponta, potrivit Mediafax.
„Mă îndoiesc că undeva un mare bancher a reuşit să câştige în ultimii ani, în medie, 188.000 lei pe lună, cum se câştiga la Asigurări, sau 80.000 lei pe lună, la Valori Mobiliare, sau 62.000, ca la Pensii Private. E greu în lumea privată să câştigi atâţia bani cum câştigi la stat”, a spus Ponta.
Potrivit primului inistru, toate aceste salarii se vor încadra de acum în standardele Băncii Naţionale. „Orice cetăţean trebuie să aibă acces la modul în care se cheltuie fiecare leu în ministere şi autorităţi centrale. E greu în lumea privată să câştigi atâţia bani cum câştigi la stat. De mâine, toate salariile şi veniturile trebuie să se încadreze în standardele Băncii Naţionale. Să vedem ce putem face cu aceşti săraci de directori.
Eu vreau să avem directori foarte bine plătiţi, dar trebuie să vedem de ce trebuie să plătim mii de directori cu salarii atât de mari, oricum mult mai generoase decât cele care îi privesc pe membrii Guvernului, cam de vreo zece ori, dar totuşi de cincizeci de ori faţă de oamenii obişnuiţi. Nu vorbesc de manageri privaţi. Era o exagerare pe care eu mă bucur că o îndreptăm”, a declarat premierul în şedinţa de Guvern, salutand astfel initiativa preşedintelui Basescu de a promulga Legea privind Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Guvernul a decis în luna decembrie a anului trecut, prin ordonanţă de urgenţă, să desfiinţeze autorităţile de supraveghere din domeniul financiar, cu excepţia celor care ţin de BNR, potrivit Mediafax.
Legea pentru înfiinţarea Autorităţii de Supraveghere Financiară se află la promulgare. Actul normativ a mai fost trimis şi în martie la promulgare, însă preşedintele Traian Băsescu a cerut Parlamentului să îl reexamineze.
Salarii de lux in energie
In cadrul sedintei de govern, Victor Ponta a facut referire si la salariile operatorilor economici din domeniul energiei. Astfel, directorul general al Electrica Distribuţie Muntenia Nord a încasat în martie un salariu net de 18.000 lei, iar adjunctul sau – 11.400 lei.
Locul doi in topul salariilor din energie este ocupat de directorul general de la Nuclearelectrica SA, care câştigat 14.850 lei. Si directorul general adjunct al Romgaz a câştigat o suma frumoasa in martie – 14.300 lei.
(C.D.)